Heb jij het snel koud op de piste?

Ook al schijnt de zon vaak lekker warm op je gezicht, toch kan het nog steeds koud zijn in de schaduw of bij wind. Laat je dus niet verrassen en wees voorbereid. Dankzij deze simpele tips ben je goed voorbereid en kan je volop van je wintersportvakantie genieten!

 

 1. Laat je niet verrassen

  Vertrek steeds voorbereid op koud weer, dus ook wanneer er geen wolkje aan de lucht is. Onderkoeling ligt namelijk snel op de loer, maar ook het steeds te koud hebben is onaangenaam. Dit terwijl het niet zo moeilijk is om een laagje kledij uit te trekken of bij aan te doen als je dit bij je hebt.

  6

 2. Wanten vs. handschoenen

  Handschoenen dragen, maar toch koude handen hebben is een herkenbaar fenomeen. Heb je snel koude handen? Dan kies je best voor dikke kwaliteitsvolle wanten, dit omdat hier de warmte van je hand makkelijker bij elke vinger geraakt. Bij handschoenen moet elke vinger zich namelijk afzonderlijk verwarmen.

  Een extra paar wanten of handschoenen op zak hebben is aangeraden. Een handschoen die je perongeluk van de lift laat vallen, zie je vaak nooit meer terug. Ook niets aangenamer dan doorweekte handschoenen of wanten te kunnen omwisselen voor een lekker droog paar.

  1

 3. Externe verwarming

  Als de temperaturen echt zakken, kan je lichaam veel moeite hebben bij het warm houden van je handen en voeten. Externe warmtebronnen kunnen dit oplossen. Enerzijds heb je de elektrisch verwarmde zooltjes die in je skischoenen passen en je voeten de hele dag warm houden. Anderzijds kan je ook kiezen voor hotpacks die ideaal zijn om in je wanten te stoppen en zo je handen te verwarmen.

 4. Laagjes, laagjes, laagjes

  De grootste misvatting is dat de dikte van je kledij gelijkstaat met warmte. Je werkt het beste met verschillende lagen kledij. Zo is het makkelijk om een laagje toe te voegen of uit te doen bij wisselingen in temperatuur of inspanning.

  Basis laag: ademende stof om zweet en geurtjes tegen te gaan zoals synthetische stoffen of merino wol die nog beter presteert. Deze is liefst licht en zit niet te los om je lichaam.

  Tweede laag: dit is de laag die je het vaakst aanpast naarmate de temperatuur of inspanning wijzigt. Hier kan je kiezen voor een fleece of softshell

  Buiten laag: De 'shell' is de buitenste laag. Deze is warm, waterdicht en stopt de wind. De ultieme bescherming tegen de weerselementen dus. Hier heb je een hele variatie aan technologieën (Goretex, Dermizax, etc.) die de waterdichtheid, adembaarheid, etc. regelen.

  2

 5. Verzorg jezelf

  Jezelf warm houden in koud weer verbruikt veel energie. Zorg er daarom voor dat je voedzaam en gezond eet om je energie op peil te houden. Drink ook voldoende en regelmatig. Beperk alcohol consumptie omdat dit je warmteverlies net verhoogt.

3

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Aanvaard cookies om verder te gaan op onze website.